Rotturdam
Image default
Financieel

Lenen geld en boetevrij aflossen, hoe werkt dat?

Als je kiest om lenen geldbij een bank of geldverstrekker voor een hypotheek, dan komen daar altijd kosten en rente bij kijken. Afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker en jouw financiële situatie heb je keuze uit verschillende looptijden. Vaak wordt een hypotheek afgesloten voor 30 jaar en wordt dit gebruikt voor de aankoop van een woning of de verbouwing daarvan. Toch kun je in sommige gevallen het geld ook gebruiken voor een auto of een tweede huis. Het is hoe dan ook goed om te weten welke voorwaarden er bij de lening horen en dan vooral of je boetevrij kunt aflossen. Want als je ergens een extraatje hebt gehad kun je dat direct aflossen en heb je onderaan de streep minder rente te betalen en dus minder kosten.

Het aflossen van een hypotheek kan extra kosten met zich meebrengen

De zogenaamde “boeterente” is in de wereld van de hypotheken een bekend woord. Als je extra aflossingen wilt doen of de hypotheek vroegtijdig in één keer wilt aflossen dan hebben veel verstrekkers in hun voorwaarde staan dat je een boete moet betalen. Ook al hebben persoonlijke leningen soepelere voorwaarden, ook in dat geval kan er soms sprake zijn van een boeterente.

Op het moment dat je een vrij lage rente betaald over je hypotheek die je hebt afgesloten voor 30 jaar, dan rekent de geldverstrekker erop dat het lenen geld over die periode wordt terugbetaald. Met een berekening wordt dan duidelijk hoeveel rente er wordt betaald en daaruit volgt uiteindelijk het verdienmodel. Als je van de een op de andere dag ineens de gehele hypotheek aflost, dan loopt de geldverstrekker een deel van zijn winst mis. Dat wordt dan gecompenseerd door de boeterente.

Wat is de hoogte van een boeterente?

Afhankelijk van de voorwaarden mag je meestal tussen de 10% en 20% per jaar boetevrij aflossen. Als je meer aflost in dat jaar dan wordt daar de boeterente over berekend. De hoogte van de rente is opgenomen in de voorwaarden van de hypotheek en wordt vaak marktconform bepaald ten tijde van het afsluiten. Toch loont het om – voor zover mogelijk – boetevrij af te lossen, want onderaan de streep heb je dan minder kosten. Let wel dat als je bijvoorbeeld een erfenis daarvoor gebruikt het dus zo kan zijn dat je financieel beter kan zeggen ik los elk jaar het maximale boetevrije bedrag af dan alles in één keer. Het is een kwestie van voordat je een hypotheek afsluit goed de voorwaarden bekijken en als je toch meer wilt aflossen een goede berekening te maken.

Lenen geld en boetevrij aflossen is dus een voorwaarde die is opgenomen in het contract dat je hebt afgesloten met de geldverstrekker. Dit is altijd een vast percentage dat je moet betalen als je meer dan een bepaald percentage in één kalenderjaar aflost. Dit om te voorkomen dat de geldverstrekker te veel winst misloopt. Bekijk daarom vooraf goed de voorwaarden voordat je een hypotheek afsluit.

Vergelijk & bespaar op je vaste lasten met Geld.nl.