Rotturdam
Image default
Dienstverlening

Behandeling Voor Extreme Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Borderline persoonlijkheidsstoornis treft ongeveer 2% van alle volwassenen personen en omvat 20% van de bevolking in psychiatrische instellingen. Het wordt vaak opgemerkt tijdens de adolescentie, en wordt gekenmerkt door instabiliteit in de gemoedstoestand, verstoringen in het zelfbeeld en emotionele labiliteit.

Van deze ziekte wordt er verwacht dat het zichzelf oplost door volgroeidheid, met effectieve persoonlijkheidsontwikkeling. Hoewel borderline persoonlijkheidsstoornis geen verlammende geestelijke ziekte is, zoals schizofrenie, wordt het als een ernstige ziekte gezien door de meeste psychiaters omdat de betroffen persoon zichzelf letsel aan kan brengen tijden de hoogtepunten van stress.

Ongeveer 9 tot 75 procent van mensen die gediagnosticeerd zijn met borderline persoonlijkheidsstoornis vertonen zelfbeschadiging, drugsverslaving, alcoholisme en zelfmoord pogingen. In de bevolking die zelfbeschadigend gedrag vertonen, sterven er ongeveer 8 tot 10%. Deze alarmerende getallen zetten medische experten er toe aan om de geestelijke ziekte aan te spreken met effectieve behandelingen.

De eerste lijn van behandeling die aanbevolen wordt is psychotherapie. Dit helpt de patiënten om hun emoties te controleren, om verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen en positieve omgangsmechanismen te gebruiken om door uitdagingen heen te komen. Psychotherapie gebruikt de “geen zelfmoord” contract om de mogelijkheid op sterfte te verminderen, en tegelijkertijd de patiënt aan te moedigen om zijn eigen wanhoop tegen te gaan en hulp te zoeken wanneer het nodig is. Psychotherapie zorgt voor een pad voor cognitieve herstructurering, waarbij iemands negatieve en foutieve perceptie van zichzelf en de wereld gecorrigeerd wordt.

In extreme gevallen is opname in het ziekenhuis aanbevolen. Zware depressie zal iemand met borderline persoonlijkheidsstoornis tot zelfmoord drijven, en daarin te slagen. Om dit te voorkomen is constante supervisie en onmiddellijke medische behandeling nodig. Ziekenhuizen en psychiatrische instituten hebben de noodzakelijke faciliteiten om de veiligheid en gezondheid van de patiënt te waarborgen. Deze instituten hebben ook voldoende aanwezig personeel die de patiënt kunnen observeren en op de behoeftes van de patiënt kunnen gaan, op een manier dat therapeutisch voor ze is.

Samen met psychotherapie en opname worden er geneesmiddelen voorgeschreven om de destructieve symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis onder controle te houden en om het algemene welzijn van de patiënt te verbeteren. Lage doses antipsychotica worden aan mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis gegeven tijdens korte psychotische episodes. Antidepressiva en anxiolytische geneesmiddel worden ook wel voorgeschreven voor de behandeling van specifieke emotionele toestanden.

Door een effectieve integratie van deze drie behandeling, kan borderline persoonlijkheidsstoornis behandeld worden.

De Psycholoog – Psycholoog en therapie in Breda

Voor meer info : bezoek de website