Rotturdam
Image default
Gezondheid

De wintermaanden overleven

Helaas, de zomer is alweer ruim afgelopen en we zitten midden in de winter. Over ongeveer anderhalve maand zullen we eindelijk weer in de lente zitten en zal het dus warmer worden. Dat het kouder is gaat altijd gepaard met veel kortere dagen. Ja, het is echt kouder en dat maakt mensen vaak toch een beetje somber ten opzichte van de warmere maanden. Het was geen geweldige zomer in 2017 maar het was wel lang licht. Je wordt namelijk ‘s ochtends wakker met zon en het werd pas ‘s avonds laat echt donker. Veel mensen geven aan dat zij dat missen in deze maanden en soms zelfs zorgt voor een zogenaamde winterdepressie. Het klinkt natuurlijk vrij heftig zo’n winterdepressie maar het bestaat ook echt. Je hoort er heel veel mensen over klagen. Tegenwoordig spelen bedrijven hier wel op in en komen ze met producten die deze zogenaamde winterdepressie tegen moet gaan.

Een winterdepressie komt als gevolg van de verstoring van het dag- en nachtritme. Het gebrek aan licht is hier de voornaamste oorzaak van, geven veel mensen aan. De ene persoon kan er wel een stuk beter tegen en voor deze mensen verandert er ook weinig tot niks. Iemand anders kan er wel weer heel veel last van hebben en die wilt dat natuurlijk ook zo snel mogelijk oplossen.De dagen zijn nou eenmaal korter in de winter en geven je veel minder daglicht. In de winter maakt je lichaam over het algemeen ook een stuk meer melatonine aan.  Dit is een stof die je lichaam produceert die je slaperig maakt. Deze stof wordt in de zomer een stuk minder aangemaakt waardoor je in de winter dus vaker en sneller moe zal zijn.

Als je echt veel last ondervindt van de donkere dagen kan lichttherapie een uitweg voor je zijn. Dit is therapie met een lamp die hetzelfde soort licht afgeeft als dat de zon afgeeft. Zo’n soort lamp kun je altijd en overal in huis neerzetten en ook als wekker gebruiken. Je wordt dan wakker met een licht wat het daglicht nabootst. Op deze manier word je een stuk fijner wakker.

 

Voor meer info : bezoek de website