Rotturdam
Image default
Financieel

Je sloep verzekeren? Dan wil je hier rekening mee houden!

Ben je eigenaar van een sloep? Dan spreekt het voor zich dat je na zal willen denken over je sloep verzekeren. In Nederland is het zo dat hier geen verplichting voor bestaat. Ondanks het ontbreken van zo’n verplichting zal je in de praktijk met zekerheid tot de vaststelling komen dat er wel degelijk heel wat zeer interessante redenen aan te halen zijn om er alsnog voor te kiezen om ze af te sluiten. Wil jij ook graag ontdekken hoe interessant het afsluiten van een sloepverzekering in de praktijk precies kan zijn? Dan is het zonder meer interessant om door te blijven lezen!

Hoe wordt de premie berekend voor je sloepverzekering?

Je sloep verzekeren zorgt er in de praktijk als vanzelfsprekend voor dat je rekening zal moeten houden met het moeten betalen van een bepaalde verzekeringspremie. Veel mensen stellen zich de vraag welke elementen een bepaalde invloed uitoefenen op de premie van deze verzekering. Wat dit betreft kan je in eerste instantie denken aan de volgende zaken:

  1. De waarde waar je sloep over beschikt;
  2. Het type sloepverzekering welke je wenst af te sluiten;
  3. Welk vaargebied er moet worden verzekerd;

Veel mensen vinden het vreemd dat ze bij het vergelijken van de verschillende aanbiedingen voor een sloepverzekering tot de conclusie komen dat ze zelf hogere kosten voor de verzekering dienen te betalen in vergelijking met bijvoorbeeld een andere persoon die zijn of haar sloep laat verzekeren. Dat is echter doorgaans steeds het gevolg van het verschil in waarde tussen de verschillende sloepen.

Hoe kan je het best je sloep verzekeren?

Je sloep verzekeren is mogelijk op tal van verschillende manieren. De meest voordelige optie waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Kenmerkend voor deze verzekering is natuurlijk evenwel dat ze altijd slechts zorgt voor een dekking van schade aan het vaartuig van derden. Dat heeft als gevolg dat je de verzekering voordelig kan afsluiten, maar het heeft als nadeel dat je op geen enkele manier de mogelijke schade aan je eigen boot kan laten dekken. Dit is dan ook iets waar je bij je sloep verzekeren middels een WA-verzekering zeker rekening mee zal moeten houden.

Heb je ervoor gekozen om een vrij dure sloep te kopen? Dan zal je deze wellicht wel wat beter willen laten verzekeren dan enkel en alleen door middel van een WA-verzekering. Dat kan, vergelijkbaar zoals bij een autoverzekering behoren ook WA+ beperkt casco en WA+ volledige cascoverzekeringen tot de mogelijkheden. In ieder geval, voordat je een bepaalde sloepverzekering af gaat sluiten is het altijd een goed idee om even een vergelijking uit te voeren tussen de diverse opties.

Hoe dan ook meer dan het overwegen waard

Je sloep verzekeren mag dan in Nederland niet verplicht zijn, het kan wel absoluut de moeite waard zijn om te overwegen om deze verzekering af te sluiten. Het laatste wat je namelijk wil is dat je bij een mogelijks schadegeval wordt geconfronteerd met totaal verlies van je sloep terwijl je niet kan rekenen op ook maar enige compensatie vanuit een verzekeraar. Het afsluiten van een sloepverzekering zal je wat dat betreft dan ook heel wat meer zekerheid bieden. Zoveel staat vast.

Wil jij een bootverzekering? Kijk dan niet verder!