Rotturdam
Image default
Eten en drinken

Voedselverwerking: je opties toegelicht

Het juist omgaan met voedsel is een cruciaal onderdeel bij het handhaven van hoge cateringnormen. Dit is vooral van belang in omgevingen zoals bij festiviteiten, restaurants, kantines en zorginstellingen. 

Hygiënisch voedsel bewaren

Het horeca en keukenpersoneel moet in dergelijke omgevingen een bijzonder strikt regime van voorraadcontrole in acht nemen. Waaronder ook het verwijderen van oud of overgebleven voedsel. Want naast een goede voedselhygiëne is het op een veilige temperatuur koken, bewaren, tonen en serveren van voedsel de beste manier om voedselvergiftiging incidenten te voorkomen.

De methoden om hygiënisch voedsel te bewaren variëren van het eenvoudige proces van koelen tot complexere procedures zoals inblikken. Ze helpen allemaal mee om de voedselvoorraad veel langer in de commerciële keuken te houden. Iets wat betekent dat het afval verminderd wordt en de winst verhoogd.

De zes meest gebruikte voedsel bewaarmethoden

De volgende zes methoden zijn de belangrijkste manieren om voedsel te bewaren.

Koelen

Hoewel iets koelen tegenwoordig een basis bewaarmethode is, was het ooit een grote luxe. Voedsel op een lage temperatuur bewaren is de eenvoudigste en vaak veiligste manier om veel soorten voedsel te bewaren. Dit omdat het voedsel dat jij wilt koelen meestal een minimale voorbereiding vereist. Of dit al voor jou is gedaan.

Professionele koelcontainers van de de Dawsongroup Rotterdam behouden de kwaliteit en veiligheid van voedsel optimaal. De kou ervan vertraagt de groei van bacteriën en houdt voedselbederf tot een minimum beperkt. Afhankelijk van het soort voedsel kan het enkele dagen tot een paar weken in de koeling blijven voordat de textuur en smaak verslechteren.

Diepvriezen

Indien het voedsel goed bewaard wordt, kan diepgevroren voedsel maanden meegaan. Bacteriën kunnen niet verder groeien als ze ingevroren zijn. Het voedsel dat je in de vriezer bewaart kan hierdoor voor bijna een onbepaalde tijd veilig blijven om het erna te nuttigen.

Het diepgevroren voedsel zal uiteindelijk wel in kwaliteit afnemen en onsmakelijk worden. Om deze reden moeten de meeste diepvriesproducten binnen een paar maanden of een jaar genuttigd worden.

Versuikeren

Het bewaren van voedsel in een omgeving met veel suiker stopt de groei van bacteriën door het watergehalte van dit voedsel te verminderen. Deze bewaarmethode werkt vooral goed voor fruit. Je kunt bijvoorbeeld jam en marmelade maken die behoorlijk lang houdbaar is.

Zouten

Net als bij suikers, trekt ook zout water uit het voedsel en stopt het de groei van bacteriën. In hoge concentraties kan het de bacteriecellen zelfs vernietigen. Hoewel het voedsel dan waarschijnlijk heel onsmakelijk is. Het bekendste voorbeeld van gepekeld voedsel is de Hollandse Nieuwe: dit is een haring die in zout water ingelegd wordt.

Inblikken

Door voedsel in blik te bewaren, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Maar dit zal alleen het geval zijn als het correct wordt gedaan. Het juiste inblik proces bewaart voedsel optimaal door zuurstof te verwijderen. Dit kan door een luchtdichte afsluiting te gebruiken en het voedsel in een zure, suikerachtige of zoute omgeving te houden, waardoor bacteriën er niet kunnen gedijen.

Vacuüm trekken

Net als bij het inblikken, ontneemt een vacuümverpakking de zuurstof aan bacteriën. Dit vindt plaats door een luchtdichte atmosfeer te creëren. Hoewel vacuüm getrokken voedsel misschien niet zo lang als ingeblikte goederen meegaat, verlengt het vacumeren de houdbaarheid toch behoorlijk. Je kunt jouw voedsel op deze wijze zeker veel langer in de koelkast of in een kast bewaren.

Verschillende keuzes mogelijk 

Er zijn voldoende keuzes beschikbaar als het gaat om het bewaren van voedsel. Om de levensduur van voedsel te verlengen, kun je naast het koelen en invriezen ook andere handige bewaarmethoden gebruiken. Bovendien zoeken de voedingsdeskundigen voortdurend naar nieuwe conserveringsmethoden om de bestaande mogelijkheden uit te breiden.