Rotturdam
Image default
Woning en Tuin

Cv-ketel: gebruikstips

Een cv-ketel in natuurlijk onmisbaar in huis: zonder cv geen warmte! Wist je dat er veel handige tips en tricks zijn die ervoor zorgen dat je cv-ketel langer mee gaat en dat je bespaart op je energierekening? Lees snel verder en ontdek de gebruikstips.

Tip 1: Cv-ketel afstellen

Met de huidige gasprijzen is het fijn om er alles aan te doen om deze ook maar iets naar beneden te krijgen. Dat kan eenvoudig met de onderstaande tips. Tijdens de installatie staat de ketel vaak op de “comfort stand” voor warm water. Het is slimmer om hier de “eco stand” te (laten) instellen. Daarnaast kun je ook de aanvoertemperatuur lager in te stellen: hierdoor is het water wat de radiatoren ingaat iets koeler en duurt het iets langer voor je woning is opgewarmd. Maar, ook deze kleine aanpassing zorgt al voor een besparing op je energierekening. Tot slot is het mogelijk om stroom te besparen door de pompinstelling lager in te stellen.

Tip 2: Cv-ketel onderhoud

Met goed cv-ketel onderhoud verleng je de levensduur van je cv. Je voorkomt niet alleen defecten en storingen, maar bespaard hiermee ook op je energierekening. Cv-ketel onderhoud zorgt er namelijk voor dat je cv zo efficiënt en veilig mogelijk werkt. Het is aangeraden om je cv-ketel eens tot tweemaal per jaar te laten onderhouden door een cv-monteur.

Tip 3: Verander je stookpatroon

Door kleine dingen binnen je stookpatroon te veranderen, bespaar je al snel veel op je energierekening. Wanneer je de kamertemperatuur 1 graad lager dan normaal instelt, scheelt dit al gauw 7% op de jaarlijkse kosten! Andere manieren om je stookpatroon aan te passen zijn:

  • Zet de thermostaat een uur voor je gaat slapen/ vertrekt van huis alvast lager, op ongeveer 15 graden. Het is namelijk goedkoper en om je huis weer op te warmen dan de verwarming aan te laten.
  • Zet alleen de verwarming aan in de ruimtes die je gebruikt en sluit de deuren. Je hebt niks aan een verwarmde zolder wanneer je daar nooit komt.
  • Verwarm je slaapkamer tot maximaal 18 graden. Het is bewezen dat dit de meest ideale temperatuur is om goed te slapen.

Tip 4: Kies voor een slimme thermostaat of verbruiksmanager

Er zijn tegenwoordig voldoende tools op de markt die je energieverbruik nauwkeurig bijhouden en die je helpen inzicht te geven in je stookpatroon. Kies bijvoorbeeld voor een energieverbruiksmanager: deze geeft precies aan wanneer je hoeveel stookt. Een slimme thermostaat is ook een optie: deze leert aan wat jouw weekritme is en past de verwarming daar zelf op aan. Beide opties zijn vaak via je smartphone te bedienen. Op zoek naar meer informatie? Hier vind je alles over cv-ketel onderhoud, reparatie en installatie. Ook vind je handige bespaartips.