Rotturdam
Image default
Woning en Tuin

Het gebruik van een warmtepomp

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gezegd dat het beter is om je huis gasloos te verwarmen, maar hoe doe je dat dan? 

 

Een van de betere manieren om dat voor elkaar te krijgen, is door je huis te verwarmen door middel van warmtepompen. Dit zijn apparaten die op verschillende manieren warmte aan bepaalde media kunnen onttrekken en af kunnen geven aan het water in je cv-ketel of de direct aan de lucht in je huis. Warmtepompen zijn bijzonder geschikt in een land als Nederland, waarin al een ingewikkeld en groot gasinfrastructuur aanwezig is, omdat ze vaak ook nog gecombineerd kunnen worden met dit gasnetwerk. Zo ben je niet meteen afhankelijk van je warmtepomp en kan je gebruik maken van beide manieren om aan warmte te komen. 

 

Warmtepompen werken in principe allemaal hetzelfde. Ze zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen en verschillen in temperatuur. Dit heeft te maken met een speciaal vloeistof in de warmtepomp, die al snel opwarmt als de temperatuur buiten ook maar enigszins hoger is. Als dit verwarmt, wordt het onder druk gezet in een andere ruimte in de warmtepomp. Door die druk warmt de vloeistof op. Deze hogere temperatuur, warmte, wordt dan gebruikt om het water in je cv-ketel of de lucht in je huis zelf op te warmen. 

 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het punt waarin ze verschillen is het medium waarvan ze warmte onttrekken en hetgene waaraan ze die warmte afgeven. Een lucht water warmtepomp bijvoorbeeld onttrekt warmte aan de buitenlucht. Deze wordt door het zojuist beschreven traject verwarmt en wordt afgegeven aan het water in de cv-ketel.


Een water water warmtepomp is een waterpomp die warmte onttrekt aan het grondwater. Deze warmtepomp is een wat duurdere variant van de warmtepomp, omdat er rekening gehouden moet worden met de staat van het grondwater. Er moet een pomp aangebracht worden om het water omhoog te pompen en een pomp die het water weer naar beneden brengt. Het water dat op die manier weer naar beneden wordt gebracht mag niet te koud zijn, omdat het te koude water anders negatieve gevolgen zou kunnen hebben op het milieu.

Voor meer info : bezoek de website

Gerelateerde artikelen

Makelaar Veenendaal zoeken

Coniferen snoeien in de winter

Huis verkopen en terughuren