Rotturdam
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je een verlichtingsplan voor in huis?

In je woning is het belangrijk om voldoende licht te creëren. Wanneer het donker is buiten heb je daar meerdere lichtbronnen in huis voor nodig. Het is bij het maken van een verlichtingsplan voor in huis ook belangrijk om rekening te houden met de basisverlichting en de sfeerverlichting. Plafondlampen zijn bijvoorbeeld een vorm van basisverlichting, terwijl kleinere lampjes vooral voor sfeerverlichting zorgen. Voor een goed verlichtingsplan dien je beide vormen te gebruiken in je huiskamer. In deze blog lees je meer over de verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een verlichtingsplan.

Zorg voor afwisseling tussen basisverlichting en sfeerverlichting

Er zijn vier verschillende vormen van verlichting. De eerste en misschien wel belangrijkste vorm is de basisverlichting. Dit zijn alle soorten lampen die de kamer voor een groot gedeelte verlichten. Hierbij kun je denken aan plafondlampen. De tweede vorm is taakverlichting. Leeslampjes vallen onder deze vorm van verlichting. Dit komt doordat dit soort lampen één plaats in de ruimte goed verlichten. De derde vorm is sfeerverlichting. Deze vorm ligt in lijn met taakverlichting maar geeft vaak wat zachter en warmer licht. De laatste vorm van verlichting in de huiskamer is accentverlichting. Hierbij kun je denken aan spotjes of andere kleine lampjes die bepaalde stukken in de ruimte extra belichten, zoals bijvoorbeeld een schilderij of een kunstwerk.

Let op de kleur en intensiteit van de lamp

Wanneer je op zoek bent naar warm licht in je huiskamer is zacht geel licht een goede keuze. Dit geeft een gezellige en rustige uitstraling en is vaak een stuk fijner dan fel wit licht. Dit licht zorgt meestal voor een kille sfeer in je huiskamer en is een stuk minder knus. Verder kan het handig zijn om voor sommige lampen een dimmer te monteren. Hiermee kun je namelijk de intensiteit van een lamp handmatig aanpassen. Hierdoor heb je meer invloed op de felheid van het licht. Een dimmer kun je vaak vrij eenvoudig zelf aanschaffen en monteren op verschillende soorten lampen.

Andere lichtbronnen

Naast lampen zijn er natuurlijk ook andere bronnen die voor licht kunnen zorgen in je woning. Overdag heb je vaak genoeg aan daglicht dat door de ramen de woning in schijnt. Je kunt er tijdens de avonden of op grauwere dagen ook voor kiezen om wat kaarsjes aan te steken. Kaarsjes zijn niet de meest intense lichtbronnen en zullen de kamer niet zo snel verlichten, maar geven wel een hoop sfeer en gezelligheid.