Rotturdam
Image default
Bedrijven

Wat is hsp precies?

De laatste tijd hoor je steeds vaker de term hsp (hooggevoelig) vallen. Mensen die dit hebben zijn wat gevoeliger dan anderen, omdat ze dichter bij hun emoties staan. Ze hebben ook meer last van prikkels zoals licht, geur, kleur en emoties van anderen. Ze voelen alles altijd wat sterker en hebben vaak ook wat meer tijd nodig om bepaalde gebeurtenissen te verwerken. Als je jezelf nu herkent in deze kenmerken kan het handig zijn om een hooggevoeligheid test in te vullen. Zo kom je erachter of je echt hooggevoelig bent.

Volgens onderzoek is maar liefst 20% van de bevolking hoog gevoelig, dat is maar liefst een op de vijf mensen! Hoog gevoeligheid is namelijk iets waar je mee geboren wordt. Je bent dan wat kwetsbaarder dan anderen en merkt dingen wat sneller op. Ook bij dieren komt dit verschijnsel voor, zij merken dan eerder als er gevaar in de buurt is. Volgens Deense onderzoekers is er een bepaald gen wat vaker voorkomt bij mensen die hsp hebben, waardoor ze wat kwetsbaarder zijn. Daarnaast is er bewezen dat mensen met hsp de informatie die ze in hersenen binnen krijgen, op een andere manier verwerken. Daarom kunnen mensen met hsp sneller en beter kleine verschillen vinden, ze letten meer op details. Dit kan echter ook veel nadelen met zich meebrengen. Als je altijd op alle kleine dingetjes let, moet je veel harder werken om in dezelfde tijd alles af te krijgen wat een persoon zonder hsp ook af moet krijgen. Dit kan veel stress met zich meebrengen, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.

Hsp houdt dus in dat je wat dichter bij je gevoelens staat waardoor je alles wat sterker ervaart. Het is dus belangrijk dat je dit realiseert zodat je het rustig aan doet en niet te veel stress op je neemt.

Voor meer info : bezoek de website