Rotturdam
Image default
Bedrijven

Hoe schrijf je een nieuwsbrief?

Het schrijven van een nieuwsbrief is wat anders dan het schrijven van Seo teksten. In een nieuwsbrief zet je tips, je geeft inspiratie weer en je zet de lezer aan tot actie. Hoe zet je deze op een goede manier in elkaar?

Gebruik een uitnodigende opmaak

Kies voor een heldere en toegankelijke schrijfstijl van je teksten. Kies voornamelijk voor kort en bondige zinnen en kijk voor een goede lay-out die zowel op de telefoon als op de laptop gelezen kan worden. Gebruik vooral een kop die mensen uitnodigt tot lezen en die in een korte tijd duidelijk maakt waar de nieuwsbrief over zal gaan. Je kunt ook een vraag stellen in de kop en antwoord geven in de tekst. Gebruik ook een logo zodat mensen meteen je bedrijf herkennen en zorg voor een duidelijke weergeving van je contact informatie.

Bepaal je doel

Bepaal ook goed met welk doel je de nieuwsbrief start. Wil je bijvoorbeeld uitnodigen tot actie of meer naamsbekendheid creëren? Bepaal hierbij gelijk goed wie je doelgroep is. Zorg dat je bijvoorbeeld weet wat hen bezig houdt en wat ze belangrijk vinden. Hier kun je vervolgens op inspelen. Bepaal ook goed wat je in je nieuwsbrief kwijt wil en welk nieuws er precies in moet staan. En bepaal tevens hoe vaak je deze wil uitgeven. Er is verder een onderscheid te maken tussen formele en informele nieuwsbrieven.

Formele nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief is zakelijk bedoeld en daarom is een zakelijke schrijfstijl ook vereist. Probeer vooral to- the- point te schrijven, dit kan eenvoudig door woorden als ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘waarom’ te gebruiken. Hierdoor vergroot je de kans alle informatie te gebruiken die belangrijk is en hierdoor hoeven lezers minder snel vragen te stellen. Verder kun je het beste de lezer met u aanspreken in een formele nieuwsbrief. Probeer vooral ook geen spellings- en grammaticafouten te gebruiken, hierdoor wordt de geloofwaardigheid namelijk een stuk minder. Vermijdt ook lange zinnen en afkortingen bij webteksten laten schrijven.

Informele nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief wordt meestal gebruikt om je lezers of eigen personeel op de hoogte te houden van nieuws. Spreek vooral je lezers iets persoonlijker en informeler aan en schrijf in de ‘je’ vorm en niet in de ‘u’ vorm. Een informele nieuwsbrief is meer op ervaringen gericht en minder op feiten en cijfers. Probeer verder zo veel mogelijk ingewikkelde zinnen en afkortingen te vermijden en geen spel- en grammaticafouten te maken.

Voor meer info : bezoek de website