Rotturdam
Image default
Bedrijven

Oorsprong radio

Oorsprong radio

Nikola Tesla probeerde als eerste een boodschap te versturen van het ene punt naar het andere punt. In eerste instantie faalde hij hier hard in, want tijdens een poging om een boodschap te verzenden vatte zijn gehele laboratorium af. Alle documenten, spullen en andere investeringen waren vernield. Een andere wetenschapper genaamd Gugliemo Marconi hoorde het nieuws van het gefaalde expirement van Tesla en besloot ook een poging te wagen. Het lukte hem om een boodschap te verzenden over een redelijk grote afstand. Door deze experimenten werd hij wel zijn land uitgezet en besloot hij zijn onderzoek voort te zetten in Engeland. Voor een hele lange tijd is het onduidelijk geweest wie de radio heeft uitgevonden. De reden hiervan is dat Marconi onderzoek van Tesla heeft gebruikt. Meer dan logisch was Tesla woest toen Marconi de nobelprijs kreeg vanwege het uitvinden van de radio.

De radio van toen is niet te vergelijken met de radio van vandaag. Toen werden er alleen morse codes verstuurd en ontvangen via de radio en tegenwoordig kan iedereen gemakkelijk online radio luisteren. Morse code bestond uit piepjes die ieder verschillend waren van lengte. Het morse alfabet bestaat nog steeds. Al snel werden er elektronenbuizen uitgevonden en konden er geluidsboodschappen verzonden worden. Snel na deze ontdekking werden er landelijk oproepen gedaan. Nederland was een van de eerste landen met een nationale omroep in de wereld. De eerste autoradio werd in 1933 geïnstalleerd, zodat men altijd kon luisteren naar het nieuws en muziek. 

Er zijn tegenwoordig veel sites waar je allerlei radio stations kan streamen. Radio 538 heeft online bijvoorbeeld veel meer radio stations. Deze streams zijn van een erg goede kwaliteit en het is mogelijk om de streams op meerder manieren te luisteren.

Voor meer info : bezoek de website